Der findes et hav af forskellige slags mousserende vine, som kan bruges til alt fra en forfriskende aperitif til en hyggelig picnictur. Den mousserende vin er kendt for at være forfriskende og lækker, men smagen kan variere fra de sødlige med noter af frugt og blomster til de mere sprøde med hint af citrus. Det kan både være de klassiske hvidvine som Chardonnay, der er tilsat kulsyre eller som de mest kendte: Champagne og cava. Mulighederne er altså mange, men herunder har vi samlet din guide til vin.
Champagne
Vi kommer selvfølgelig ikke udenom mastodonten, champagne. Opkaldt efter den franske provins, Champagne, er champagnen blevet symbol på de friske, mousserende vine. Den er bygget på en metode med masser af traditioner, og når flasken er mærket med champagne, kan man være sikker på, at den er produceret i Champagneområdet i Frankrig. Den er brygget på de to røde druer; Pinot Noir og Pinot Meunier samt den grønne, lyse drue Chardonney.
Prosecco
Hvis du er på udkig efter en lidt billigere variant end champagnen, så er den italienske proseccovin fra Veneto helt sikkert den rigtige for dig. Den er ligesom champagnen gæret to gange, men dog lavet på andre druer. Derfor er smagen i Prosecco også oftest med noter af æble, melon og generelt lidt mere frisk og sprød i smagen. Her er en god flaske prosecco blue millesimato en klassiker, der vil gå rent ind hos flertallet. Generelt er prosecco bare en fantastisk vin, der er god på den varme sommerdag. Den er perfekt til at tage med at poppe både i parken, på stranden og til store fejringer.
Cava
Ligesom vi lige har været et smut forbi to store vinnationer som Frankrig og Italien, så kan vi selvfølgelig ikke tale mousserende vine uden at nævne cavaen. Cavaen adskiller sig ret meget fra de to andre ved at være mere let og rund i smagen. Derfor er det også en vin, som vil behage rigtigt mange forskellige smagsløg. Derfor er der også mange, der foretrækker cavaen over for eksempel champagne. Det kan dog give mening at finde den blide mellemvej med proseccoen, som sagtens kan indeholde elementer fra både den mere bløde cava og sprudlende champagne. Generelt handler det om, hvis man finder en vin for sur, at kigge efter en mousserende vin med gode mængder tilsat sukker, da det vil være med til at neutralisere surheden.